Държавата чрез Централния орган за покупки (ЦОП) към Министерството на финансите

...
Държавата чрез Централния орган за покупки (ЦОП) към Министерството на финансите
Коментари Харесай

БРЕЙ: Служебната власт вади 37 милиона за самолетни билети

Държавата чрез Централния орган за покупки (ЦОП) към Министерството на финансите разгласи огромна социална поръчка за 37 млн. лева без Данък добавена стойност за обезпечаване на самолетни билети при пътуванията на цялата администрация, заяви туристическият сайт като се базира на  регистъра на търговете.

Поръчката е разграничена на две обособени позиции – първата е за „ Осигуряване на самолетни билети за директни полети (без прекачване) “ за 22 млн. лева без Данък добавена стойност, а втората за „ Осигуряване на самолетни билети за полети с прехвърляне “ за 15 млн. лева без Данък добавена стойност. За всяка ще бъде подписано рамково съглашение с един реализатор за период от 24 месеца.

След това обособените министерства и организации ще подписват контракти, съгласно самостоятелните си потребности в границите на бюджетните си предели, в периода на деяние на подписаното рамково съглашение. В поръчката не е включено хотелско настаняване и медицински застраховки.

Юристи и туроператори разясниха пред специализиранатта медия, че част от изискванията са ограничаващи, защото от София до някои дестинации оперира единствено по една самолетна компания. Ако тя не е предоставила права на туристически организации за издаване на самолетни билети, действително те не могат да вземат участие в публичната поръчка, споделиха адвокати. Според тях по този метод могат да се включат стеснен брой туроператори, които са привилегировани от избрани самолетни компании, а не всички, които имат документ от IATA (Международната асоциация за въздушен транспорт).

Например до редица градове в Европа лети непосредствено единствено по една от огромните самолетни компании, които са на българския пазар - „ България Еър “, „ Луфтханза “, „ Бритиш еъруeйз “, „ Австрийски авиолинии “, „ Ер Франс “, „ Ер Сърбия “, „ ЛОТ “, „ ИТА еъруйез “, „ ТАРОМ “, ITA Airways, „ TAROM “ и „ Ейджън еърлайнс “. Нискотарифните като „ Райънер “ и „ Уиз Еър “ не дават избрани права на туристически организации, като първата дори не взе участие в резервационни системи, а продава билети единствено през личния си уебсайт. На изток директни полети реализират единствено „ Турските авиолинии “, „ Катар еъруейз “ и „ Флай Дубай “.

Класирането на участниците ще се прави във прогресивен ред по аршин „ най-ниска цена “, като под нея се схваща сборът от препоръчаните стойности за самолетни билети в ценовото предложение, умножени по избраните в пример тегла за съответните дестинации и съсловия за двупосочни и еднопосочни полети, с включена такса за обслужване, се показва в заданието на публичната поръчка.

Срокът на настоящото сега рамково съглашение изтича на 22.11.2023 година откакто беше удължено с две години поради пандемията. Стойността му беше 34 млн. лева без Данък добавена стойност и в него участват четири компании – консорциумът „ България Ер - Посока “ ДЗЗД, и туристическите организации „ Хорнит “ ООД, „ Аеротур ММ “ ООД и „ Атлас травелс “ ЕООД. Всяка държавна администрация е длъжна да организира минипроцедура за избор от четирите компании, с цел да купува самолетни билети.

Туристическите организации, които са сертифицирани като IATA (членове на Международната асоциация за въздушен транспорт), упорстваха в критериите за новата централизирана поръчка да не бъдат залагани пределни цени, които да дават за дестинации. „ Подобни условия би трябвало да отпаднат, тъй като организациите не могат да предвиждат цените на самолетните билети на самолетните компании за 3 години напред в тази динамична обстановка. Те не могат да повлияят на стойностите по никакъв метод “, съобщи преди време пред TravelNews Димитрина Горанова, ръководител на Асоциацията на българските туроператори и туристически организации (АБТТА), която сплотява IATA организациите у нас.

Според Горанова в последната една година билетите са поскъпнали фрапантно поради покачването на горивата и летищните такси. Тя изясни, че 40% от цената на самолетните билети се образува от горивните такси. Освен това Европейската комисия има екодиректива за увеличението на потреблението на биогорива от самолетните компании в бъдеще, които са по-скъпи от стандартните.

„ Неадекватно е въвеждането на критерии за пределни цени, тъй като една самолетна компания може да каже какви ще са нейните цени и то единствено за една година напред “, разяснява Горанова.
Авиопревозвачите пускат билетите си за една година в резервационните системи. Никой не знае и не може да предвижда цените в дълготраен проект, добави тя. Димитрина Горанова счита, че би трябвало да залегне индексация на цените на самолетните билети по отношение на инфлацията, цените на горивата, летищни такси и екодирективата за потреблението на биогорива.

От Министерството на финансите разясниха, че в провежданите публични поръчки, Централният орган за покупки не залага „ предели “ на цените на самолетните билети за полети до другите дестинации.

Пределните цени за съответните дестинации, които са включени в настоящото рамково съглашение на ЦОП, са препоръчани от участниците в ценовите им оферти, които самите те са показали в извършената централизираната социална поръчка. На базата на тези цени участниците са били класирани и избрани за реализатори на рамковото съглашение на ЦОП. IATA организациите желаят тъкмо това да не участва в процедурите.

Отделно упорстват да се залага най-малко такса за обслужване за публикуван самолетен билет от държавната администрация, тъй като досега множеството туристически организации вземат участие в публичните поръчки като оферират 1 стотинка, което е несериозно. Според тях това води до неприятни практики и до подозрения в надуването на цените на самолетните билети, където са заложени облагите на компаниите. Реално таксите на свободния пазар стартират от 20 евро нагоре за публикуван билет.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР